Marianne Lægreid

Spesialistbehandling innen endodonti og endodontisk kirurgi


Hva er endodonti?
Endodonti (rotfyllingsbehandling) omhandler forebyggelse og behandling av infeksjoner inne i tenner og omliggende kjeveben.

De fleste tannleger utfører rotfyllingsbehandling. I tilfeller hvor behandlingen vurderes som komplisert kan allmentannlegen henvise til spesialist i rotfyllingsbehandling.

Tenner består av emalje og dentin (tannben). Sentralt i tannen er et hulrom som er fylt med blodkar og nerver, kalt pulpa. Dette vevet omtales gjerne som nerven i tannen.

Dersom bakterier når inn til pulpa, via for eksempel dype hull eller sprekker i tannen, vil vevet bli betent og senere infisert. Da må tannen rotfylles. Rotfyllingsbehandling innebærer at pulpa renses bort og erstattes med et bakterietett materiale. Behandlingen gjøres med bedøvelse og er normalt helt smertefri. I tilfeller hvor det er etablert infeksjon i pulpa må behandlingen gjøres over flere besøk. Tannen fylles med et bakteriedrepende medikament mellom besøkene.

Når rotfyllingen er ferdig må tannen bygges opp med endelig fylling eller krone.  Dette er det normal egen tannlege som gjør.

I noen tilfeller er det ikke mulig å oppnå infeksjonskontroll ved rotfyllingsbehandling alene. Da kan det være aktuelt å gjøre et lite kirurgisk inngrep hvor man fjerner rotspissen på tannen.


Dagmar Fosså Bunæs

Spesialist i periodonti

Hva er periodontitt (tannløsningssykdom) og hvorfor får man periodontitt?

En mild form for tannkjøttsbetennelse er en relativt vanlig tilstand som kan komme av utilstrekkelig renhold over en viss periode. Dette kan oppleves ved at tannkjøttet blir rødlig, hovent, ømt og blør lett.

I noen tilfeller kan tannkjøttbetennelse utvikle seg til periodontitt. Dette er en kronisk tannkjøttsykdom som innebærer at tannfestet brytes ned. Symptomene er ikke alltid så tydelige, men dersom sykdommen får utvikle seg over tid, kan periodontitt føre til endret tannstilling, tannløsning og tap av tenner. Medvirkende faktorer for utvikling av periodontitt kan være utilstrekkelig hygiene, røyking, arvelig disposisjon, diabetes, stress, overvekt, reumatisme, nedsatt immunforsvar m.m.

Periodontitt kan oppstå i ung alder, men hovedsakelig er dette en sykdom som rammer etter 40-års-alder. Periodontitt er en folkesykdom og en av de vanligste årsakene til tap av tenner hos voksne.

Behandling av periodontitt.

Ved behandling av periodontitt fjernes bakteriebelegg og tannstein fra tann- og rotoverflater. Dette utføres ved hjelp av spesielle renseinstrumenter. Behandlingen er tidkrevende og strekker seg vanligvis over flere besøk. Sammen med godt renhold gir denne behandlingen som regel sykdomsbedring. Dersom slik behandling ikke er tilstrekkelig, kan mindre kirurgiske inngrep bli utført som en del av behandlingen.

Man kan ved hjelp av godt renhold og jevnlig, profesjonell oppfølging oppnå stabile forhold livet ut. Det er en fordel om sykdommen oppdages på et tidlig stadium. Jo tidligere sykdommen behandles, desto bedre er prognosen.